söndag 16 oktober 2011

Äppelcider

Idag är det dags att sila cidern. Första gången hjälper vi till lite för att få ut allt gottigt. Men sedan silar vi ytterligare två gånger för att försöka få bort så mycket som möjligt.



Mät upp cidern. Jag fick ut 6 1/2 liter.
Tillsätt socker. 3 1/2 - 4 1/2 dl per liter cider.
Värm cidern lite så att sockret smälter.
Tillsätt citronsyra (1 påse) utrörd i lite vatten och rör om.
Häll upp på flaskor och låt svalna.


Fick faktiskt ut hela 8 liter cider efter att sockret kom i.
Låt flaskorna stå kallt några dagar utan kork. Jag ställde ner dem i källaren. Där är det svalt.

Nu ska cidern andragångsjäsa i flaskan. Det är därför som jag inte har fyllat flaskan ända upp. Måste ha lite utrymme att röra sig på.

Sätt sedan på korkarna och förvara svalt.

Återkommer när vi smakat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar