lördag 22 oktober 2011

Toblerone parfait och maränger



Plötsligt fick jag lite ork och efterrätt måste vi ha ikväll. Något gott ska man väl ha en lördagskväll. Med hjälp av Gubben och Maja blev det både Toblerone parfait och maränger.

Toblerone parfait:
200 gram Toblerone
3 äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Smält 125 gram Toblerone i vattenbad.
Hacka resten.
Vispa äggulorna och sockret pösigt.
Vispa grädden ganska hårt.
Vänd samman grädde och ägg/socker.
Rör ner ungefär 1/3 av vispet lite i taget i den smälta Tobleronen.
Rör till en jämn smet.
Rör därefter ner Tobleronesmeten i grädde/äggvispet.
Blanda ner den hackad toblerone.
Häll upp i  6 portionsglas.


Frys minst 4 timmar.

Tips:
Nästa gång jag ska göra denna efterrätten så ska jag frysa den i en avlång form klädd med plastfolie. När parfaiten har stelnat doppa formen hastigt i varmt vatten för att parfaiten ska lossna från formen. Hjälp kanske till med en tunn kniv. Stjälp upp och skiva parfait. Lägg på en spegel av bärsås (jordgubb eller hallon) och några färska bär till. Så som jag serverade parfaiten blev det allt för mäktigt. Men det var jag ensam om att tycka.

Maränger:
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 1/2 krm ättiksprit

Vispa till en blank fast smet.
Spritsa upp smeten på plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn 125 grader i 50-60 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar