Sidor

tisdag 29 december 2015

Gubbens pizza



Gubben bakar pizza idag. Känns som om det är helg trots att jag har jobbat. Klart jag har jobbat hemifrån och suttit klistrad i kökssoffan.

Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk rapsolja för olivoljan var slut
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.
Går utmärkt att göra degen dagen innan och låta den vila i kylskåp över natten.

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk rapsolja för olivoljan var slut
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor

1 tsk salt
3 krm peppar
2 msk oregano

Hacka och fräs gul lök i oljan. Tillsätt tomat, vitlök, kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.

Ingredienser:
mozzarella
lufttorkad skinka
inlagda musslor
Astrid och apornas Åh!
inlagd kapris
örtmarinerad vitlöksklyftor
röd paprika
gul lök
oregano
ost
Tofutti (veganost)
rucola

Pizzabakning:
Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar.
Låt degen jäsa lite till.
Kavla ut dem till runda tunna pizzor eller gör pizzan över hela ugnsplåten.
Lägg dem på plåt.
Fördela fyllningen över.
Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar